2011. július 30., szombat

JOSZÍFOVA, EKATERINA - OTTHON, MAJDNEM - Jelenlegi ára: 1 266 Ft


Kedves Érdeklődő!
Üdvözli Önt a Fókusz Könyváruház csapata. Áruházunk 40 éve széles könyvválasztékkal áll a vevők rendelkezésére.
Kedvező személyes átvételi lehetőség Budapest szívében, az Astoria és a Blaha Lujza tér között található boltunkban.
Futárszolgálatunk 790 Ft-ért az ország minden pontjára kiszállítja megrendelését.
A SZÁLLÍTÁS A 10. 000 FT-OT MEGHALADÓ RENDELÉSEK ESETÉBEN INGYENES!
Minden könyvünk új, kiváló állapotú, azonban a folyamatosan változó készlet miatt előfordulhat, hogy a megrendelt könyv elfogyott áruházunk készletéből.
LEÍRÁS
188760
JOSZÍFOVA, EKATERINA
OTTHON, MAJDNEM
Ekaterina Joszifova 1986-ban foglalta össze így gondolatait a magyar olvasónak (akkortájt jelent volna meg mintegy hétszázötven sor tőle... s lát napvilágot csak most, huszonhárom esztendővel később; igaz, kötet) - verseiben is ekként vall költészetfelfogásáról. Következnek magyarul, száztizenegy. De ha nem is fogalmazná meg (ön)kérdésfeltevésre a metaforikusan tiszta választ - lényege a versválasztásból, s a versépítkezésből számára s ezúttal számunkra így is kifejezhető. A meghatározások körülírhatósága csak. Érdemes-e rendezni az állandó rendezetlenségben? A kétely és a ,, szinte" az ideiglenesség, a vendég-volt jelzésével - a befejezetlenséggel, a végig -nem-mondottsággal ,, írható le". ,, Véletlen vagyok, mint a név, melyet nekem adtak" - pontosít Joszifova, ...,, hanyagul kezelt jel". A névvel-foghatóság azt kellene hogy jelentse: ismerje el a költő az adottat, vagy új szóval helyezzen el, ő adjon értéket? A döntés keserves vagy játékos lehetetlensége verseinek egyik értelme.
Ívpontok közötti alkotó lélek: a ,, bőbeszédűség" s a lapidáris rövidség választásának titkát nem oszthatja meg velünk. Az érzelem s az értelem egymásba diktál nála - alapsora is ez: ,, Az értelemnél nincs semmi gyönyörűbb, az értelem értelme pedig érzelmeink. " Az egyszerű fensége épp oly fontos számára, mint a rebbenő mozdulatlanság, vagy az otthon, a világotthon keresése, benne helyünk meglelése. Ott van-e helyünk?
Ekaterina Joszifova kjusztendili. Ott is született 1941-ben, ott volt (a szófiai bölcsész évek után) tanár, újságíró, dramaturg, majd szerkesztő. Ha megrajzolnánk Bulgária geopoétai térképét, kitüntető egység lenne rajta és benne az evidékiség. Részletekbe nem menvén s neveket se hozván föl itt, kurtán azt mondhatnánk: közel a természethez, elabsztrahálódva tőle egyszersmind - ez jellemzi e különös nyelv- és gondolat-használatú költőket, alkotókat.
Tizenegy verseskötete jelent meg eddig: Kaszo patuvane (Kurta utazás, 1969); Nostem ide vjatar (Éjszaka szél támad, 1972), Poszvestenie (Ajánlás, 1979); Kasta v poleto (Ház a mezőn, 1983); Imena (Nevek, 1987); Nenuzsno povedenie (Haszontalan viselkedés, 1993); Podozrenija (Gyanakvások, 1994); Malko sztihotvorenija (Egy kevés vers, 1998); Nisto novo. 100 sztihotvorenija (Semmi új. 100 vers, 2001), Nagore, nadolu (Föl, le, 2004); Race (Kezek, 2006)
Szinte negyedszázaddal azután, hogy Ekaterina Joszifova papírra sűrítette fenti ars poeticáját, mely akkori dátummal bolgárul is e magyarnyelvű verseskötettel egyidejűleg most jelenik meg először - - a költőnő (korábbi verseket is finomítva) tovább egyszerűsítette poétikai készletét, szóban kifejezhető világlátását.
Szállítási és átvételi lehetőségek:
Személyes átvételi lehetőség Budapest szívében, az Astoria és a Blaha Lujza tér között található boltunkban.
Nyitva tartás:
Hétköznap 9: 30-20: 00
Szombaton 10: 00-17: 00
A leütést követően munkatársaink 1-2 munkanapon belül felveszik Önnel a kapcsolatot a kiszállítás vagy az átvétel időpontját illetően.
Futárszolgálatunk 790 Ft-ért az ország minden pontjára kiszállítja megrendelését.
Köszönjük, hogy minket választott, reméljük, hogy a jövőben is megelégedésére szolgálunk.
Üdvözlettel:
A Fókusz Könyváruház csapata



Jelenlegi ára: 1 266 Ft

Az aukció vége: 2011-08-03 10:05
. JOSZÍFOVA, EKATERINA - OTTHON, MAJDNEM - Jelenlegi ára: 1 266 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése